Geschiedenis en ontstaan van het Theater


Geachte bezoeker de geschiedenis van het theater begint onderaan van deze pagina in het jaar 1923, vanaf 1961 staat op een andere pagina , we wensen jullie veel lees plezier


31 juli 1955 koor Ons genoegen Vlodrop Opvoering van de Opera Bouffe "Shinderhanes"


4 augustus 1952  Limburgs Dagblad

Fanfare "De Vriendenkring" 1951, op de achtergrond het gerenoveerde decor van het Aopeluchspel.

De Limburgse Bond, waar meester Schers in 1949 bestuurslid van was, probeerde intussen om orde en regelmaat te krijgen in de "wilde" concoursen. In 1951 werd het eerste Bondsconcours georganiseerd in Berg aan de Maas. Op 3 augustus 1952 organiseerde "De Vriendenkring" het tweede. Directeur Partouns nam eraan deel met de Maastrichtse Politiekapel. Het evenement, dat in het openluchttheater gehouden werd, bracht fl. 1.341,44 op.


15 september 1950  Maas en Roerbode, een uitvoering voor de kinderen, het sprookje van Grim. door toneelclub Overhoven Sittard.


           19 juni 1950 Maas en Roerbode                                     19 februari 1950 Vastelaoves gezet Den Uul van den Grauwert


                          20 juni 1950  Maas en Roerbode                                  10 juni 1950  extra dienstregeling VADAH Echt i.v.d. parochiefeesten 

12 juni 1950  Maas en Roerbode

Limburgs Dagblad 17 juni 1950


De rolverdeling van het toneelstuk geschreven door de welbekende  Dolf Simonis, foto dateert uit 1975

De welbekende historicus drs. pater Sangers, (info) wiens persoon een garantie is voor een behoorlijke geschiedkundige weergave. Pater Sangers had de leiding over de kledij van de twintig groepen die in de historische optocht deelnamen.

13 mei 1950  Maas en Roerbode

Het 6 eeuwen bestaan van de parochie St.Catharina wordt groots gevierd met een historische optocht en een opvoering van een door Ad Simonis geschreven openluchtspel rond pastoor C.F. Rijckx. De opvoering zal plaats vinden in het opgeknapte openluchttheater.

 

 

 

10 juni 1950 Maas en Roerbode

25 maart 1950  De geschiedenis van pastoor Rijckz ter herinnering  aan een merkwaardige parochieherder uit een lang vervlogen tijd 1778 deze geschiedenis is door Dolf Simones en Pater Sangers tot een kleurig en boeiend spel verwerkt, waarin de plaatselijke folklore zwierig verweven is waarin de elegante kostuums uit die dagen ongetwijfeld een romantisch karakter zullen geven. 

Door de goede zorgen van het gemeentebestuur zal het terrein prachtig in orde worden gemaakt, men is reeds bezig met de beplanting.


18 februari 1950 Maas en Roerbode

 

                                                                                                            Voor de beeldvorming een animatie van het vernieuwde decor uit 1950


                                                            28 januari 1950 Maas en Roerbode

Citaat, nu de parochie dit jaar haar 600-jarig bestaan gaat vieren o.a. met een openluchtspel, waarin deze herder de hoofdfiguur zal zijn.


Maas & Roerbode  14 juni 1947

Maas & Roerbode 7 februari 1950

Maas & Roerbode 17 februari 1950

Maas & Roerbode 14 januari 1950

Maas & Roerbode 12 januari 1950

7 januari 1950  Toneel Groep "Genesius" 

1985  In het boek Montfort Bezet verwoest en Bevrijd schreef Sjeng Mestrom het volgende: Wat de toneelvereniging betreft, ten opzichte van andere dorpen was onze vereniging geëmancipeerd. In Montfort mochten de vrouwen ook meespelen. In sommige dorpen mocht dit echter niet, en moesten de mannelijke leden de rol van de vrouw overnemen. Dit leidde tijdens de opvoering van een toneelstuk vaak tot lachexplosies door het aanwezige publiek. Probeer maar eens een vrouwenfiguur uit te beelden of van stem te veranderen ! Aldus Sjeng Mestrom.

Rouwprentje van Sjeng Mestrom overleden op 5 januari 1994, een zeer memorabele persoonlijkheid, de tekst spreekt voor zich zelf.


Bijgaande een foto uit 1941 van de trotse toneel vereniging "St. Genesius" ( info ) uit Montfort.

Op de voorste rij van links naar rechts: Sjeng Mestrom; Harie Mooren; Vic Geurts; Kapelaan Emile Thissen; Graad Maasen; Peter van Ophoven; Thei Frenken.

Op de tweede rij: Piet Frenken; Truie Mooren; Willem Mertens; Suus Timmermans; Piet van Pol; dhr. van Wegberg; Thei Coenen; Tonia Peters.

Bovenste enigszins dubbele rij: Betje Trepels; Thei Mooren; Vic Cremers; Sjeng Smeets; Bair Peters; Wulm Mestrom; Greetje van Pol; Fried Frenken; Willem van Wegberg; Thei Suskens; Sjeng Mertens. 

 


25 augustus 1945 Maas en Roerbode

Een afzegging van uitvoering, er is geen redenen voor opgegeven, het is het jaar van de bevrijding, er blijkt weer behoefte te zijn aan vertier. Het zou kunnen zijn dat het theater verwoest is tijdens de oorlog, en niet een twee drie te herstellen is ?


10 juni 1941 de nieuwe Koerier, tijdens een vergadering van de R.K. Werkliedenvereeniging te Pey Echt, werd besloten door omstandigheden om geen uitstapje te maken. Daarvoor het voorstel om 6 juli naar het openluchttheater te Montfort te gaan waar het bekende toneelstuk "Kinderen van ons volk" wordt opgevoerd.

9 augustus 1939   Dagblad de Limburger, toen dacht men dat Montfort bij Roermond behoorde, zal wel een vergissing zijn.


22 augustus 1938 de nieuwe Koerier

Een recensie uit de Nieuwe Koerier. Dit is vermoedelijk het laatste evenement voor de tweede wereld oorlog 1940/1945.


20 augustus 1938 de Nieuwe Koerier

Onder de foto staat het volgende vermeld:

"De laatste hand wordt aan de rekwisietenbouw gelegd"

Dat betekend dat het decor in 1938 wordt afgebouwd.

 

Staf Bruggen zie (Info)


Limburger Koerier 14 mei 1938  Zegening der werktuigen, bij gelegenheid van het feest van Sint Isidorus ( Info )    zie ook foto's.

12 april 1938 Limburger Koerier, vruchten van de werkverschaffing

op de bovenste foto is de aanplanting van de heesters goed te zien.

13 april 1938 Limburger Koerier, een geschil in opvatting met betrekking tot de Kamerberg als verboden gebied wordt verklaard, dit verzoek om dit openbaar te maken is van Dhr. J. Zeelen, en in een naschrift van de redactie toegelicht.


19 augustus 1937  de Nieuwe koerier

Recensie algemeen over  Montfort, omschreven wordt het mooie van ligging van het Dorp omringt door mooie bossen. En zeer complimenteus over het "Aopeluchspel" . Ook weer een compliment aan Staf Bruggen die op 22 augustus  1937 "De man van Karioth" ( info )op zal voeren.  Een mooi Judas spel van Jurian Zoetmuller ( Info )


23 december 1937 de Nieuwe Koerier

Een pluimpje voor het verenigingsleven van Montfort.


5 december 1937 de Nieuwe Koerier

Dit artikel verscheen op 12 mei 1938 nogmaals in de Nieuwe Koerier. Eindelijk ziet de Gemeentebestuur de waarde van het "Aopeluchspel".  Het "Aopeluchspel" ondergaat een gedaanteverwisseling er worden duizenden sierheesters geplant. Het aantal zitplaatsen is uitgebreid tot 1000.

"We hopen van harte, dat het bestuur der openluchtspelen er dit jaar niet voor zal terug schrikken om het metselwerk aan den eigenlijken tooneelbouw te voltooien."

De onderhandelingen met Staf Bruggen zijn geopend. Verklappen mogen wij niets. Maar wellicht brengt 1938 voor de ware toneelliefhebbers een grote verassing.

Voor de beeldvorming een animatie van het decor 1938


11 juli 1936  Limburger Koerier

29 augustus 1936 de Nieuwe Koerier

"Amor op de Pastorie" opgevoerd door het toneelgezelschap uit Vijlen Vaals. Wie dit heeft georganiseerd is niet bekend, wel het doel van de opbrengst.

Er is weinig of geen informatie te vinden over 1936 ? van enig optreden, vermoedelijk komt door de crises jaren (info)


20 augustus 1934 de Nieuwe Koerier Staf Bruggen (info) en zijn gezelschap is terug met de opvoering "Krelis Louwen ( info )


11 februari 1934  Den Uul van den Grauwert, Mofertsche vastelaoves gezet.

 

Tussen de prachtige groene bergen licht dan ook ons Montforter openluchttheater wat alom bekend staat met zijn  historische spelen. Den Uul verwacht dan ook dat ze dit jaar weer eens met iets extra's op de proppen komen. Den Uul zal dan ook zijn best schreeuwen om het volk van wijd en zijd bijeen te roepen. Bij al die uitbreidingzijn ze dan goed door de gemeente geholpen.


augustus 1933  de Nieuwe Koerier

Uilenspiegel te Montfort, opgevoerd door het "Nationaal Vlaams Toneel" met Staf Bruggen   (info ) een naam vol faam .

                       13 Augustus 1933   Limburger  Koerier                                       9 augustus 1933  de Nieuwe Koerier                                                      


29 augustus 1932 de Nieuwe Koerier

Zomerkamp van het Limburgs Studentengilde. Op de foto het Limburgs Studentengilde St.Servaas met in het midden Kapelaan Thissen en aan de linkerzijde een deel van het decor van "De Zwarte Ridder"

Kapelaan Thissen

29 augustus 1932  de Nieuwe Koerier

27 augustus 1932  de Nieuwe Koerier

De notabelen gaven akte de préséance gezien de belangrijkheid van het zomerkamp van het Limburgse studentengilde.

 

Burgemeester H. van de Venne vlak voor zijn einde ambtsperiode van Montfort.

mgr.dr. Poels ook wel "den Dokter" genoemd.

Pastoor J.M.A. van de Venne

Een verslag van het zomerkamp Limburgs studentengilde van St.Servaas, "Uit het rijke Roomsche Leven" Dit verslag is gedateerd 30augustus 1932, het kamp werd gehouden vanaf donderdag  25 augustus t/m maandag 29 augustus 1932.  Verder is het zeer eenzijdig gerapporteerd er waren meer hoogwaardige heren aanwezig die een toespraak hebben gehouden tijdens het kamp.


27 juli 1932 de Nieuwe Koerier

In deze recensie werd aangehaald dat er op 24 juli 800 bezoekers waren, en dat er een goed nagebootste ruïne stond als decor. Ook is men te spreken over de acteurs die hun rollen goed vervulde. Echter er waren ook een aantal opmerkingen dat er geschaafd moest worden aan de uitspraak van sommige spelers. De afwerking van de zitplaatsen zou wat meer werk in gestoken moeten worden, zeker de eerste rangen. Voor de prijzen die besteed moeten worden kan dat beter.


23 augustus 1932 de Nieuwe Koerier

Een woord van dank en waardering aan de aan de acteurs en figuranten en zeker de 4 oudjes en de 90 jarige die geen enkele repetitie of opvoering heeft gemist. Dit voor de laatste opvoering van "de Zwarte Ridder" en niet te vergeten de "fanfare Vriendenkring" proficiat.

Met de vier oudjes werd bedoeld: Johannes Smeets de 90 jarige, Dolf Simons, Peter Aben en Theodorus Mestrom.


Maart 1913

Uit onderzoek blijkt dat "de Zwarte Ridder " is een in Duits geschreven toneelspel door Heinrich Houben en vertaald  in het Nederlands, ditmaal opgevoerd in de plaats  Rankweil Oostenrijk. Zo staat vermeld in de lokale krant maart 1913 van Rankweil. Ditmaal in "Theater im Vereinshaus Rankweil". Onder de tekst "Der Schwarze Ritter" staat vermeld Shauspiel in funf Akten von Heinrich Houben.

23 juli 1932 de Nieuwe Koerier.

Een groepsfoto, de acteurs van "de Zwarte Ridder" 15 acteurs en 55 figuranten.

juli 1932 de Nieuwe Koerier

Het originele script uit 1922 van Jan Peters, te downloaden via een pdf file

Toneelstuk De Zwarte Ridder Script Gecomprimeerd
PDF – 3,6 MB 116 downloads

Na onderzoek in het script van Jan Peters zijn een aantal potlood aantekeningen ontdekt, waaruit blijkt dat Montfort in 1932 reeds aangesloten was op het elektriciteitsnet ( Info archief 109 ), dat weer een nieuwe dementie geeft aan het succes van de aanpak van het aopenluchttheater.  Op pagina 34 staat aangetekend met potlood de volgende tekst " Toneel rechts plus voetlichten van groot toneel " als ook op pagina 59 "Schijnwerper rechts tot Esko achter de ruïne verdwijnt "  (Esko is een medespeler die een van de zigeuners voorstelde) 

De zinken koepel, waarvan eerst werd gedacht dat dat de plaats van de souffleur was is in werkelijkheid het voet licht waar waarvan Jan Peters de potlood aantekeningen heeft gemaakt, als boven omschreven.

Februari 1932

De gemeente raad keurde de aanvraag van de fanfare goed, om in een stuk gemeentebos een openluchttheater te realiseren. Het betrof de kom gelegen aan de Camerberg. In de zomer 1932 werd als eerste in het theater  het succes van de fanfare "De Zwarte Ridder" opgevoerd. Als start van een nieuw opluchttheater werd het een enorm succes, de opvoeringen waren gepland op 17 , 14 juli en op 7, 14 augustus 1932. De belangstelling was enorm zodat er op 21 augustus een extra uitvoering werd gegeven.


3 maart 1954  Matheus Schers Hoofdonderwijzer jongensschool, op jonge leeftijd overleden hij was een van de drie drijvende krachten van het verwezenlijken van het Aopeluchspel, samen met vele vrijwilligers. 


23 mei 1972  Pierre Hecker Hoofdonderwijzer meisjesschool, door een noodlottig verkeersongeval overleden, een van de drie drijvende krachten van het verwezenlijken van het Aopeluchspel, samen met vele vrijwilligers.

20 januari 1962  De Volkskrant, Jan Peters ook hij is door een noodlottig verkeersongeval om het leven gekomen, Is dit toeval ??ook hij was een van de drie drijvende krachten van het verwezenlijken van het Aopeluchspel, samen met vele vrijwilligers.


1929

De start van het "Aopeluchspel".  Hoofd onderwijzer van de jongensschool Mathieu Schers, Hoofd onderwijzer meisjesschool Pierre Hecker en Jan Peters (info) waren de drijvende krachten achter het "Aopeluchspel ". De exacte datum wanneer het ontstaan begon is niet bekend ook in 1928 zijn er meldingen ( info). De opzet in de begin periode was eenvoudig, er was geen tribune, het publiek stond meestal of zat op de grond. Om het geheel een beetje cachet te geven plaatste Pierre Hecker op 21 mei 1932 in de Nieuwe Koerier een advertentie op zoek naar rieten zitmatjes.

8 juli 1932  de Nieuwe Koerier

Hierin wordt het succes van de rieten matjes van Pierre Hecker nogmaals bevestigd. Ook wordt er gesproken van omkleed ruimtes onder de grond. Dat er geestdrift bij de inwoners van Montfort inzat moge hieruit blijken , dat er bij de landslieden een ruim 90 jarige was, die zijn rol met jeugdig enthousiasme heeft vervult. ( Hiermee wordt bedoeld Johannes Smeets de 90 jarige )


Tijdens ons onderzoek zijn we tussen 1923 en 1932 nergens nog een vermelding van het Theater tegen gekomen. Ons vermoeden is dat er tussen 1923 en 1932 het Theater op zeer kleine schaal toch gebruikt is, en waar geen commercieel doel aan vooraf is gegaan, wat de redenen kan zijn dat er geen publicaties te vinden zijn. "De verborgen Talenten"  (info) origineel in het Duits (info )  en "Het aards paradijs" zie het blad "DE KUNST" uit 1914 3oktober pag. 9 ( info) afkomstig uit Duitsland en het zijn geen verzonnen stukken. Of hier daadwerkelijk iets mee gebeurd is kan niemand meer navertellen, helaas.

 


13 Mei 1923

De eerste publicatie waarin het Aopeluchspel word aangehaald.

Citaat uit de Vastelaoves gezet van "den Uul van den Grauwert" vertaald:

Het dennebosje op de berg zal genoemd worden "de Buun"  ( de Bühne ) Hier worden politieke stukken opgevoerd daar is "de Buun" uitermate geschikt voor. De spelers staan altijd met het gezicht naar het publiek, is het niet over de Zoete , dan wel over de Zure weg. Om vier jaar wordt  opgevoerd het toneelstuk " De verborgen Talenten "en het blijspel "Het aards paradijs op de wereld" Degene die zijn eigen overtuiging aan één van de boompjes ophangt en goed luistert naar de souffleur mag weer vier jaar spelen.